Diari El Punt

12 Jun

Una aventura ecologista

Primera novel·la de la professora de la UB Virgínia Ferrer

R. ESTÉBAN. Banyoles

L’explotació dels recursos naturals i, en concret, de les aigües subterrànies serveix de fons a la novel·la de Virgínia Ferrer Recuerda Mundo (Editorial Sirpus), que s’ha presentat a Banyoles amb motiu de la Setmana del Medi Ambient del Pla de l’Estany. L’autora convida el lector a prendre consciència de les relacions de l’ésser humà amb ell mateix i l’entorn.

Formalment és una història d’aventures protagonitzada per dos científics que entren a la serra de Segura (Albacete) amb l’objectiu de descontaminar l’aqüífer del riu Mundo. Virgínia Ferrer utilitza les complicacions que hauran d’afrontar aquests dos personatges per introduir una sèrie de conceptes: el paper de la ciència i la recerca, el pes de la violència en les històries personals i en la història del planeta i, és clar, el drama de l’explotació dels recursos naturals. En aquest vessant reflexiu de la novel·la hi té un paper destacat la metgessa i filòsofa manxega del Renaixement Oliva Sabuco, autora d’un tractat sobre la naturalesa humana que es va publicar a finals del segle XVI. En incorporar Sabuco al relat, Ferrer afirma que vol reivindicar aquella dona marginada per la història oficial i, alhora, fer un reconeixement de l’autoritat científica femenina.

CRIT D’ALERTA

«La problemàtica de l’aigua se sol centrar en l’aigua de la superfície, però la veritable problemàtica està en la recuperació i protecció dels aqüífers, la font subterrània de recursos hídrics al món. Al nostre país en tenim que ja s’han assecat i d’altres que estan contaminats», explica Ferrer. Per això situa l’acció en un espai especialment sensible, com són les muntanyes on neix el Mundo, un topònim que, de passada, li ha servit perquè el títol es pugui interpretar com un avís d’àmbit global.
Aquesta és la primera novel·la de Ferrer (1962). Professora de la UB, llicenciada en filosofia, doctora en pedagogia i traductora, ha publicat una cinquantena d’articles i assaigs sobre educació i didàctica, entre altres disciplines. A més, des de fa més de vint anys combina la seva tasca acadèmica amb la militància ecologista.
Recuerda Mundo es va presentar la setmana passada al Museu Darder de Banyoles, en el marc de la programació de la Setmana del Medi Ambient del Pla de l’Estany. A partir de la novel·la es va organitzar una taula rodona.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: