RECUERDA MUNDO A L’AVUI.

7 Nov

AVUI,  7 novembre 2008

‘Recuerda mundo’, una novel•la ecològica de la professora Virgínia Ferrer

«Moltes persones han viscut sense amor, però cap ni una sense aigua»

«Moltes persones han viscut sense amor, però cap ni una sense aigua». Aquesta és la cita del poeta W. H. Auden amb què s’inicia el llibre Recuerda Mundo. Novela ecológica en la tierra de Oliva Sabuco (Editorial Sirpus), una novel·la d’inspiració ecològica en clau d’actualitat, escrita per la professora Virgínia Ferrer del Departament de Didàctica i Organització Educativa de la UB, i presentada el passat mes d’agost a la Tribuna de l’Aigua de l’Expo Zaragoza 2008.

La guerra de l’aigua ja ha començat. En aquesta obra, que fusiona intriga científica i ficció històrica, l’autora descriu un viatge literari a través de tres protagonistes: una biòloga, un enginyer químic i un metge, amb vides confrontades a diversos aspectes polèmics de la societat del segle xxi: l’ecologia, el problema de l’aigua, la ciència i els seus límits, la conservació mediambiental, la memòria històrica i individual, els conflictes de gènere, etc.

Ferrer centra la trama argumental al voltant d’un aqüífer contaminat en un entorn escènic de gran valor ecològic i naturalista: el naixement del riu Mundo a la província d’Albacete, a la Serra del Segura, una imponent plataforma calcària que dóna lloc a una variada col·lecció de formes càrstiques (simes, dolines, etc.), catalogada actualment com a zona de protecció especial. Riópar i Alcaraz, (Albacete), la serra de Pàndols (Tarragona) i les ciutats de Barcelona i Madrid, són els altres mapes del món literari de Recuerda Mundo. A banda dels protagonistes, la biografia d’Oliva Sabuco, és la figura excepcional de la ciència i el saber renaixentistes, nascuda a Alcaraz el s. xvi, a partir de la qual es desenvolupa la ficció narrativa. Sabuco, dona de pensament avançat a l’època, i injuriada per bona part de l’Acadèmia espanyola, esdevé, així, la imatge simbòlica de la defensa d’un món més sostenible i de la condició humana, i la veu oculta que connecta els personatges amb el passat.

Jorge Wagensberg, professor del Departament de Física Fonamental de la UB i prestigiós divulgador científic, signa la presentació de Recuerda Mundo recordant que l’obra «ens ajuda a entendre que l’aigua és sempre la mateixa, però nosaltres som cada dia més». En paraules de l’escriptora Gemma Lienas, autora del pròleg, «qui sap si aquesta no serà una novel·la pionera entre les moltes que, a partir d’ara i considerant els problemes del nostre planeta blau, caldria escriure».

Virgínia Ferrer, que imparteix docència a la Facultat de Formació del Professorat de la UB, premi extraordinari de tesis doctorals el 1993, és experta en l’àmbit de la complexitat i la teoria del caos. Ha centrat la seva activitat investigadora en la pedagogia universitària, perspectiva narrativa i artística en educació, didàctica, organització, formació del professorat i infermeria, i és membre del Grup de Recerca Consolidat de Formació, Innovació i Noves Tecnologies de la UB (FINT). És, també, autora de més de cinquanta publicacions i assaigs, i va formar part de la Comissió de l’Espai d’Educació i Alfabetització del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 i participa en moviments ecologistes, d’igualtat de gènere i de cooperació.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: